bel!
0621573924

of mail ons via het

contactformulier

Acute Zorg bij Alcohol en Drugsincidenten

In toenemende mate krijgt de eerstehulpverlener te maken met overmatig gebruik van alcohol en drugs. Niet alleen tijdens hulpverlening op velerlei evenementen, maar ook steeds vaker tijdens uitgaan en in zijn directe omgeving.

 

Alcohol- en drugsgebruik kan problematische vormen aannemen en leiden tot ernstige verstoringen in de gezondheid van het slachtoffer. In het nieuws is steeds vaker aandacht voor alcoholgebruik op jongere leeftijd en nieuwe gewoonten zoals 'bingedrinking' of 'comazuipen'. Vooral op jonge leeftijd kunnen de gevolgen van alcohol- en drugsgebruik voor de ontwikkeling van de jongvolwassenen ernstig zijn.

Snel en verantwoord reageren in geval van een alcohol- of drugsincident kan levens redden. Acute Zorgverleners moeten dan ook weten hoe te handelen bij dergelijke incidenten. Horecamedewerkers, politiefunctionarissen, ambulancepersoneel, huisartsen en verplegers, verzorgende IG in de verslavingszorg en met name ook hulpverleners op evenementen, zijn voorbeelden van personen die te maken kunnen krijgen met de gevolgen van overmatig drank- en drugsgebruik.

De certificatieregeling ‘Acute Zorg bij Alcohol- en Drugsincidenten’, voorziet in de groeiende behoefte aan kennis en vaardigheden voor wat betreft het herkennen van een middel en het verlenen van de daarbij behorende eerste hulp. 

 

Onderwerpen in de cursus:

 • Algemene regels voor hulpverlening.
 • Airway, Breathing, Circulation, Disability, Exposure (zgn. ABCDE-methodiek) bij het alcohol- en drugsslachtoffer.
 • Diverse brancardtechnieken.
 • Protocol en eerste hulp in geval van een prik-, spat- en snijaccident. 
 • De 4 hoofdsoorten drugs.
 • Veel voorkomende drugs:  heroïne, cannabis, cocaïne, speed/amfetamine, LSD, paddo’s, GHB, XTC/MDMA, lachgas en ketamine.
 • De effecten van het drugsgebruik.
 • De wijzen van drugsgebruik.
 • Combinatiegebruik.
 • EDS (Excited Delirium Syndrome)
 • Alcoholvergiftiging.

De hulpverlener leert ook echt hulp te verlenen. Om dat zo goed mogelijk te kunnen doen, doet hij/zij kennis en vaardigheden op die onderscheidend zijn van andere opleidingen die er op dit gebied zijn. Denk daarbij aan het gebruik van saturatiemeter, thermometer (infra rood), elektronische tensiemeter, glucosemeter en pupillampje. Meten is weten! Aan de hand daarvan is de hulpverlener in staat om díe acute zorg te verlenen die het alcohol en drugsslachtoffer nodig heeft. 

 

 

 

De lessen worden gegeven in de OBS De Dijk, Heiligharn 424 te Den Helder.Voor opgave en/of meer informatie kunt u terecht bij Mevr.  Claudia van Deursen, 0641149133 of via het onderstaande aanmeldingsformulier. 

 

Informatie en opgave
De actieve EHBO vereniging in Den Helder
De actieve EHBO vereniging in Den Helder

Powered by: WebBuro WebBuro